Behandelingen

Behandelingen

Osteopathie

Mogelijk herken je het bij jezelf, een drukke week gehad, niet helemaal fit en dan na een bepaalde beweging klachten aan je lijf ervaren. Tijdens het bewegen merk je dat dit niet gaat zoals je van jezelf gewend bent. Naast mensen kunnen paarden ook klachten ondervinden bij het bewegen. Deze klachten kunnen voortkomen vanuit verschillende oorzaken. Als osteopaat ga ik op zoek naar deze oorzaken en probeer ik bewegingsbeperkingen te verhelpen. Daarbij werk ik vanuit een holistische visie, wat betekent dat ik altijd het gehele paard onderzoek en/of behandel. Vanuit de osteopathie richt ik mij naast het bewegingsapparaat nog op twee andere systemen, de organen en het cranio-sacrale systeem (schedel, hersenvliezen, hersenvocht, zenuwen en het heiligbeen).


Osteopathie als behandelwijze

Osteopathie is een behandelwijze, die midden 19e eeuw door Dr. A.T.Still in Amerika ontdekt werd. Bij het uitbreken van een virale meningitisepidemie, waarbij hij drie van zijn kinderen verloor, begon hij na te denken over het feit dat sommige mensen ziek werden en andere niet. De principes van de osteopathie zijn gebaseerd op de toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie. Met osteopathie kon hij mensen met succes genezen.

Osteopathie is een holistische behandelwijze. Dit houdt in dat het lichaam van mens of dier als geheel bekeken wordt. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest van het lichaam. Dit komt omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kan pijn ook uitstralen naar andere delen in het lichaam. Osteopathie is dus geen symptoombestrijding, maar een behandelwijze welke gericht is op het aanpakken van de oorzaak.



Medical Taping

Vanuit de humane fysiotherapie was ik het al gewend om met medical tape ondersteunend aan de behandeling te werken. Op deze manier zet ik waar nodig het ook in bij paarden ter ondersteuning/aanvulling na een osteopathie behandeling. 


Medical tape is flexibeler en heeft een andere werking dan de stugge witte tape die je misschien wel kent. Het is een elastische tape die juist beweging ondersteunt. De tape heeft invloed op de huid en haren van het paard. Op deze manier stimuleert het receptoren in de huid zodra het paard gaat bewegen. Normaal gezien beweegt de huid mee met de beweging van het paard. Door de manier van aanbrengen van de tape en de structuur van de plaklaag wordt dit bewegingspatroon van de huid beïnvloed. Hierdoor ontstaat er verandering van de beweging van de huid, maar ook de lagen eronder, zoals de fascie en de spieren. Verklevingen kunnen daardoor opgeheven worden, waardoor de range van de beweging wordt vergroot.


Verder wordt de doorbloeding gestimuleerd, denk aan het belang van beweging en doorstroming en werkt het pijn dempend. Het pijn dempende effect treedt onder andere op door het stimuleren van dikkere zenuwvezels, waardoor de geleiding van pijnprikkels wordt overstemd. De manier waarop de tape is aangebracht zorgt voor verhoging of verlaging van de spiertonus.


De tape kan worden ingezet voor:

  • Pijnverlichting
  • Balanceren van spiertonus, spieren activeren of spieren ontspannen
  • Beïnvloeden van fascia, helpen bij het oplossen van verklevingen
  • Stimulatie van circulatie van bloed en lymfe (bijv. zwellingen en bloeduitstortingen)
  • Ondersteuning van gewrichten en pezen
  • Positief effect op coördinatie en proprioceptie 



Gedragstraining

Vitaliteit draait naast fysiek goed in je vel zitten ook om een stuk mentale en emotionele fitheid. Paarden leren snel, zeker wanneer het hun iets positiefs oplevert. Dit is fijn wanneer het gaat om gewenst gedrag, maar ook zeker ongewenst gedrag is zo aangeleerd. Dit ongewenste gedrag van een paard berust maar al te vaak op onbegrip en onkunde van de mens of fysieke en/of mentale problemen bij het paard. Paarden laten vaak lang veel toe, maar vanuit hun natuurlijke instinct en drijfveren is het maar de vraag of dit wel zo gewoon is. Denk hierbij alleen al aan het feit dat ze vluchtdieren en kuddedieren zijn en ze voor ons een trailer in gaan.


Het brein van paarden werkt anders dan dat van ons. Zij reageren op wat er op dat moment gebeurt, actie en reactie. Zij kunnen niet zoals wij van tevoren een plan bedenken en dit dan uitvoeren. Hierdoor hebben zij een reden voor dat gedrag en is het belangrijk dat wij hun begrijpen en hun taal spreken i.p.v. andersom. De reden en daarmee oorzaak vinden voor het ongewenste gedrag is daarvoor van belang, zodat wij het paard begrijpen en de juiste training kunnen bieden om van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag te gaan. Het weer leuk maken van hetgeen wat nu niet meer leuk is.



Lecher Antenne

Halverwege september start ik met de Lecher antenne opleiding. Zodra ik deze heb afgerond beschikt het doormeten van het gehele paard ook als een mogelijkheid.


De Lecher Antenne is een meetinstrument waarmee o.a. vitaliteit van weefsels en organen kan worden gemeten. Hiermee kan exact de mate van gezondheid of pathologie van een orgaan of weefsel bepaald worden. Ziekte is een verstoring van informatie. Als deze verstoring lang genoeg duurt, zal dit fysieke, zichtbare klachten geven. Deze informatieverstoringen zijn te meten met de Lecher antenne.

Het is mogelijk om in korte tijd veel informatie te verzamelen over organen, weefsels, ontstekingshaarden, emoties, parasieten, bepaalde aandoeningen en nog veel meer met de Lecher-antenne. Ook pijnlijke plekken en blokkades zijn nauwkeurig te lokaliseren.


Share by: